O nas

Firma Makada powstała na bazie doświadczeń trzech pokoleń pracujących w gastronomii. Założycielem firmy jest Pan Tomasz Żychowski, którego dziadek Edward Antoszewski przed wojną posiadał dwie restauracje w Warszawie. Prowadził je aż do Powstania Warszawskiego. Próbował jedną z nich „Pod Bombą” na ulicy Żelaznej prowadzić również po wojnie ale jego wcześniejsze związki z Armią Krajową i pozycja „kapitalisty” nie za bardzo odpowiadała nowej władzy. Toteż dziadek osadzony został w obozie dla przeciwników ustroju pod Krakowem i w roku 1946 zmarł.

Makada catering

Przez krótki czas restaurację próbowała później prowadzić babcia wraz z mamą ale ilość i wielkość niekończących się domiarów urzędników komunistycznej skarbówki doprowadziły je do ruiny finansowej, podobnie jak praktycznie wszystkich przedwojennych gastronomików, którzy próbowali prywatnej gastronomii zaraz po wojnie.

Jednak mama pracowała później w gastronomii, podobnie jak ojciec Pana Tomasza, Mieczysław Żychowski, który przez 40 lat pracy w hotelach „Orbis” (począwszy od Hotelu Monopol we Wrocławiu aż po Grand Hotel w Warszawie) wychował setki młodych adeptów gastronomii.

Pan Mieczysław współpracował i szczerze się przyjaźnił z takimi osobistościami powojennej warszawskiej gastronomii jak Wiktor Winiarski (Kuźnia w Wilanowie), Zenon i Edmund Felix (Staropolska), Dolek Okwart (Bazyliszek), Stanisław Lubelski (Lers), Władysław Równicki (Hotel Forum), Edmund Sapota (Społem) , Irena Ośka (Cristal Budapest), Jola Jurczak (Kaukaska) i wielu, wielu innych… W Grand Hotel z ojcem pracowali tak wspaniali ludzie jak Stanisław Żukowski, Stanisław Kolasa, Tadeusz Bielakowski, Jerzy Lubieniecki, Edward Kuraś, Władysław Krajewski aż po jednego z najlepszych współczesnych specjalistów od cateringu w osobie Jerzego Pisuli.

Z takich tradycji i z takim gastronomicznym wychowaniem założyciel firmy Makada przez wiele lat terminował w hotelu Forum w Warszawie (później Accor Novotel). Był założycielem restauracji Japońskiej i współuczestniczył w otwarciu sieci sklepów z przysmakami kuchni włoskiej na terenie Warszawy. To wszystko ukształtowało go by mógł dziś swym Klientom zaproponować usługi cateringowe z gastronomią na najwyższym poziomie. Od kuchni staropolskiej, poprzez kuchnię francuską i włoską aż po kuchnię japońską – to wszystko w układach tematycznych lub w galeriach smaków kuchni fusion. Umiejętność doboru menu do charakteru imprezy cateringowej, umiejętność aranżacji wnętrza i wystroju stołów, kolorystyki i oświetlenia aż po doskonałą obsługę barmańska popartą dużym doświadczeniem w przygotowywaniu szerokiej gamy coctaili . Dobór współpracowników gwarantuje nie tylko wspaniałe doznania kulinarne ale również pełny profesjonalizm, uczciwość i możliwość dostosowania do każdego zadania jakie należy wykonać. Możliwość obsługi w języku angielskim, włoskim, rosyjskim i serbskim to kolejne atuty. Nasza uczciwość procentuje tym, że są znamienite domy w Warszawie, gdzie jesteśmy jedynymi którzy z tej branży są do nich wpuszczani, z powierzeniem kluczy podczas adaptacji włącznie.

Tych, którzy nie uwierzyli w bogate wieloletnie doświadczenie i tradycję zapraszamy do spróbowania naszych potraw. To nasz najwyższy atut.

Serdecznie zapraszamy

przewiń do góry